Geschiedenis
1920
In de jaren 1920 vestigde Jules Cocquyt, vader van negen kinderen, zich met zijn gezin in Meigem en bouwde hij een gemengd boerenbedrijf uit met akkerbouw, koeien, varkens, kippen en ook enkele hoogstamboomgaarden.
1942
In 1942 nam de jongste zoon, Firmin Cocquyt, het bedrijf van zijn vader over en trachtte het uit te bouwen tot een “modern landbouwbedrijf”: de eerste tractor uit de streek maakte zijn intrede en er werden reeds enkele laagstamboomgaarden aangeplant (waarvan er nog enkele tot vandaag de dag bewaard gebleven zijn!).
1979
In 1979 nam opnieuw de jongste zoon, Marc Cocquyt, het bedrijf over toen hij huwde met zijn vrouw Nicole. In het kader van de bedrijfsspecialisatie verdwenen eerst de veeteelt en enkele jaren later ook de akkerbouw en groeide het bedrijf uit tot een volwaardig fruitteeltbedrijf met aardbeien en zo’n 30 ha laagstamboomgaarden van appels en peren.
Later (in 1987) werden de laatste aardbeien op het bedrijf geplukt, waarna ook deze velden vervangen werden door appels en peren.
In 1989 was Marc Cocquyt een van de pioniers die overstapte van de klassieke fruitteelt naar de geïntegreerde fruitteeltmethode, waarbij de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen verminderd worden en een aantal principes uit de biologische fruitteelt geïntegreerd worden zonder toe te geven aan kwaliteitsverlies (zie teeltmethode).
Tien jaar later (1999) bleek de toen 16-jarige zoon, Jonas Cocquyt, ook veel interesse te vertonen in vernieuwing en na een studie-uitstap naar Denemarken, werd besloten om de eerste laagstamkersen aan te planten.
2006
In 2006 werd het fruitbedrijf Marc Cocquyt omgevormd tot een landbouwvennootschap en stapten ook zoon Jonas en zijn vrouw Sofie in het bedrijf. Samen sterk werd ons motto en we bleven zoeken naar innovatie zoals ook de generaties voor ons. Zo werden de laatste jaren de kersenaanplantingen niet enkel uitgebreid, ze werden ook beschermd met netten tegen vogelschade en met plastic kappen tegen barsten door overmatige regenval. Ook de appel- en perenplantages werden verder uitgebreid met nieuwe rassen zoals clubrassen (Wellant, Corina), wereldrassen (Braeburn) en nieuwe vrije rassen (Apache,Boerenkamp…). Ook de afzet van vers hoevefruit werd verhoogd door uitbreiding van het assortiment in de hoevewinkel, door de verkoop van eigen fruit op lokale weekmarkten en door het aanbieden van verse fruitpakketten voor bedrijven, zelfstandige ondernemingen en vrije beroepen.
Ook de vijfde generatie is reeds ingezet met de geboorte van Xander (2007), Yenka (2008) en Zeppe (2015); we zullen zien wat de toekomst brengt…
2017
Vanaf 1 mei 2017 kunnen we weer een stukje verder breien aan onze familiegeschiedenis. Op dat moment wordt het familiale fruitbedrijf immers volledig overgedragen aan de vierde generatie, Jonas Cocquyt en zijn echtgenote Sofie. Na een mooie samenwerking van ruim tien jaar tussen de derde en vierde generatie, besluiten Marc Cocquyt en Nicole om de volgende stap te zetten en het bedrijf over te dragen aan Jonas. Dit betekent echter geen afscheid! Marc en Nicole blijven de levering van fruitpakketten en de afzet via de lokale weekmarkten voor hun rekening nemen om zo de jonge generatie mee te ondersteunen!
Ondertussen blijven we ook investeren in vernieuwing en ecologie: zonnepanelen injecteren jaarlijks 60.000 kWh op het net en de nieuwe machineloods is onderkelderd zodat ruim 300.000 liter water opgevangen kan worden om droge periodes te overbruggen en heeft ook een was-en reinigingsplaats voor tractoren met biofilter zodat ook spoelwater kan hergebruikt worden. In samenwerking met Natuurpunt Deinze onderhouden we 300 nestkasten en daarnaast zaaien we ook bloemenstroken en plaatsen we insectenhotels. Oude asbestdaken werden vervangen door nieuwere alternatieven, een nieuwe hoevewinkel en bezoekersruimte werden in 2021 in gebruik genomen en het personeel kreeg een nieuwe huisvesting met ruime keuken, diverse badkamers, ontspanningsruimte met pingpongtafel,...