Vacatures - vakantiejobs

Tweede helft augustus en eerste helft september hebben we nood aan een 60 studenten om ons te helpen bij de perenoogst. In augustus staan wij jongeren toe vanaf 17 jaar, maar in september kunnen we natuurlijk enkel gebruik maken van niet-schoolplichtige studenten van een hogeschool of universiteit.

Zin om ons te komen helpen in een familiale sfeer, samen met jong en oud? Hou je van werken in de buitenlucht, ook als het warm is of wanneer er eens een regenbui valt? Hou je ook van een lekkere traktatie als vieruurtje (onze plukkers hebben een traditie om elk om de beurt eens cake of pudding te maken of …) en een gezellig plukkersfeest als afsluiter van het seizoen? Dan bieden we jou een plaatsje aan om mee te plukken…

De regelgeving voor studenten werd opnieuw aangepast. Hieronder alvast enkele richtlijnen.

Je mag als student 400 uur per jaar werken met een studentencontract. Op student@work.be kan je met een electronische identiteitskaartlezer of door het aanvragen van een token (houdt dan rekening met een wachttijd van ongeveer een week), een bewijs afdrukken van het aantal dagen dat je in datzelfde jaar al gewerkt hebt (vb. bij andere werkgevers). Zo weet jijzelf en de werkgever precies hoelang je nog tewerk gesteld kan worden aan de voordelige solidariteitsbijdrages. We vragen dan ook om volgende zaken mee te brengen op de dag dat we de papieren ondertekenen: identiteitskaart, bankrekeningsnummer én het afgedrukte bewijs van het aantal dagen dat je nog mag werken onder studentencontract.

Daarnaast bestaat er in de tuinbouw nog een tweede systeem waaronder studenten, maar ook huismoeders, gepensioneerden, werkzoekenden... kunnen werken aan een voordelig RSZ-tarief  en zonder vast contract. Het betreft de gelegenheidsarbeid, ook wel gekend als "plukkaart". Hierbij mag je 65 dagen per jaar werken in o.a. fruitteelt. Vanaf juli 2016 mag de werkgever zelf kiezen of hij een student tewerk wil stellen als gelegenheidsarbeider (met plukkaart) of onder studentencontract. Wij hebben gekozen voor de tewerkstelling als gelegenheidsarbeider: enerzijds is dit voor ons eenvoudiger (iedereen werkt dan namelijk onder hetzelfde systeem), anderzijds heeft de student het voordeel dat dit systeem véél soepeler is qua werktijden én kan je elders nog 50 dagen met studentencontract werken, maw op deze manier kunnen onze studenten meer inkomen verwerven!

Graag enkele voorbeelden ter verduidelijking:

* Studente werkt gedurende het jaar reeds 30 dagen bij een bakkerij. In juli komt zij bij ons kersen plukken. Met haar studentencontract mag ze elders slechts nog 20 dagen werken, maar bij ons kan ze nog 65 dagen werken, maw kan ze niet alleen in juli werken, maar ook terugkomen voor de perenoogst.

* Student wil de hele zomer bij ons komen werken. Zelfs wanneer de 65 dagen opgebruikt zijn, kan hij/zij daarna nog tewerk gesteld worden met een studentencontract van 50 dagen, zowel bij ons als elders.

Kortom, door te kiezen voor een vakantiejob in onze sector kan je perfect legaal meer dan 50 dagen werken op jaarbasis! Het enige waar je natuurlijk wel nog rekening moet mee houden, is de reglementering ivm kind ten laste blijven, kinderbijslag en belastingsplicht van de student. 

* De student is belastingsplichtig en moet het inkomen uit studentenarbeid persoonlijk aangeven op zijn eigen aangifte. Je ontvangt hiervoor een fiche 281.10 van de werkgever op het einde van het jaar. 

* Een afgestuurde student moet een beroepsinschakelingstijd van 310 dagen doorlopen vooraleer recht te hebben op de inschakelingsuitkering. Deze "wachttijd" loopt vanaf de dag van inschrijving als werkzoekende bij de VDAB (ten vroegste op 1 aug), maar in tegenstelling tot vroeger heeft de studentenarbeid die in aug of sept nog uitgeoefend wordt na inschrijving bij de VDAB géén invloed op de wachttijd!!! Wel opletten met het bedrag van het inkomen in deze maanden om ten laste te blijven van je ouders want dat ligt beduidend lager bij werkzoekenden dan bij studenten!

 w We v 

Contacteer ons voor verdere info!